YENİ DOĞAN KEDİ BAKIMI

29 Ekim 2021
YENİ DOĞAN KEDİ BAKIMI

Herkesin bildiği gibi yeni doğan kedi bakımı epey zahmetli iştir. Maması, banyosu, kumu, tuvalet eğitimi, oyuncakları gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Peki yeni doğan kedi bakımı nasıl yapılır?

Yeni Doğan Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni doğan kedilerde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar annesinden erken sürede ayrılmış yavrulara verilen mamalar, oyuncaklar, temizliği için gereken ürünler ve beslenmesi için biberon, damlalık ya da iğnesiz enjektördür. Kedi bakımına başlamadan önce mutlaka ısısını kontrol etmeli, düşük ısıdaysa besin vermemeye dikkat etmelisiniz. Yavrular yeni doğduğunda anneleri vücut ısılarını korumak için çaba gösterir.

Fakat yanında annesi olmayan yavruyu ısıtmak için sıcak su torbası, el havlusu, ısıtıcı ped, kumaş bez ve battaniyeye ihtiyaç duyacaksınız. Diğer bir konu da yeterince su alıp almadığıdır. Yavru kedinin ensesindeki deriyi hafifçe kaldırdıktan sonra normale dönerse susuz kalmadığı anlamına gelir. Eğer dönmesi zaman alıyorsa su ihtiyacını gidermelisiniz.

Yavru Kedinin Tüy Bakımı

Yeni doğan yavru kedilerin tüyleri çok hassas ve yumuşaktır. İyi bakılmadığında çabuk dökülebilir ya da uzayamaz. Bu işlemi kedi tarağıyla nazik şekilde yapabilirsiniz. Tararken tüylerin arasını inceleyin, eğer herhangi bir şey gördüyseniz kedinizde dış parazit sorunu oluşabilir. Veteriner yardımıyla aşılarını tamamlayabilirsiniz.

Yavru Kedilerin Tuvalet İhtiyacı

Yavru kediler sık sık uyudukları gibi bir o kadar da tuvalete çıkarlar çünkü sürekli yemek yerler. Elbette bunun için sağlıklı beslenme şarttır. Eğer kediniz tuvalete çıkamıyorsa kabızlık sorunu vardır ve bunun için veterinerden yardım almanız gerekir. Belli olgunluğa erişene kadar tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamayan kedilere annesi yanında değilse yardımcı olmalısınız.

Kedinin ağzını siler gibi hafif nemli bir kumaş parçasıyla karın kısmını ovalayın. Genital bölgesini silin ve ufak dokunuşlar yapın. Açık sarı olması gereken idrar rengini farklı renkte görüyorsanız kedinizin yediklerinde sorun olabilir. Tuvalet problemleri için kedi kumunu evinizin sevdiği bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Eviniz çok katlıysa birden fazla köşeye yerleştirmeniz kedinizi eve alıştıracaktır.

Yeni Doğan Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan kedilerin beslenmesi düzenli ve kontrollü olmalıdır. Annesi tarafından beslenmeyen kediler ilgi ve daima yemek ister.

Yavru kedilerin beslenmeleri konusunda şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Yavru kediler için özel hazırlanan mamaları tercih etmelisiniz.
  • Mamalarını daima temiz tutmalısınız.
  • Sütten kesilinceye kadar katı gıda vermemelisiniz.
  • Eğer annesinden ayrıysa inek sütünü sindiremeyecekleri için suyla karıştırıp vermelisiniz.
  • Sırt üstü pozisyonda tutmadan 2-3 saat aralıklarla beslenmesini tamamlayabilirsiniz.
  • Mama verilirken başları şişe ile yaklaşık 45 derecelik olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yavru kedinizin bütün bunlara dikkat ederek beslenmesini tamamlayabilirsiniz. Her mamayı vermemeli ve veterinere danışmadan değişiklik yapmamalısınız.

Yeni Doğan Yavru Kedi Bakımı İçin Gerekli Malzemeler

Yeni doğmuş bir yavru kediye bakıyorsanız mutlaka belli başlı malzemeleri barındırıyor olmalısınız.

Her an ihtiyaç duyabileceğiniz bu malzemelerden bazıları şunlardır:

  • Bir kumaş bez, battaniye ve el havlusu,
  • Sepet, kutu ya da kedi evi,
  • Biberon, iğnesiz şırınga, damlalık,
  • Yeni doğan yavrular için hazırlanan toz mama veya karışım,
  • Sıcak su torbası ve ısıtıcı ped,
  • Oyuncak

Belli bir yaşa gelene kadar oyuncaklarını anneleri yerine koyan kedilerin oyun ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Ona sevgisini hissedebilecek ve arasında bağ oluşturabilecek oyuncakları alabilirsiniz.

Yavru Kedinin İshal ya da Kabız Olması

Yavru kedilerde en sık rastlanılan durumlardan biri de ishal ya da kabız olmasıdır. Bir türlü sorunun kaynağı bulunamaz, yavru kedi huysuzlaşır ve sindirim sorunu yaşar. Kediniz bu sorunları yaşıyorsa karın bölgesini kontrol edebilirsiniz. Daima yumuşak ve tok olmalıdır. Aşırı şişlik ve hazımsızlık kabızlık, iç parazitler gibi sorunlar anlamına gelebilir. Bunun yerine su miktarını dörtte bir oranında arttırarak kabızlığının geçmesini sağlayabilir, gaz sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Yavru Kedinin Göz Sağlığı

Yavru kedilerin göz sağlığı oldukça önemlidir. Gözlerinin kolay açıldığından ve üzerinde iltihap şeklinde herhangi bir sorun teşkil etmediğinden emin olmalısınız. Gözleri açılan kedilerde yoğun olarak akıntı devam edebilir. Bunun için uzman tavsiyesiyle akıntı için satılan serumlardan alabilirsiniz. Gözleri açıkken gözbebekleri göz çukurunu doldurur halde olmalı ve zar yapısı görünmemelidir. Eğer kedinizin göz sağlığından endişe duyuyorsanız veterinere götürmelisiniz.

Kedilerin Haftalara Göre Besinleri

Kediler belli bir yaşa gelene kadar her türlü besini tüketmez. Örneğin 1 haftalık kedilere anne sütünün besin değerlerini içeren özel süt tozları vermelisiniz. 2-3 saatte bir, yaklaşık 1 yemek kaşığı ile besinlerinin hazırlanması gerekir. 2-3 haftalık kediler ise en az yarım yemek kaşığı özel süt tozunu beslenmeye devam etmelidir. Bu sayede 300 gramlık ağırlığa ulaşabilirler. 4-5 haftalık kediler günde üç kere yine süt tozuyla beslenir.

5 haftanın sonunda yavru kedi konservesi tüketmeye başlayabilirler. 6 haftalık kediler daha çok geçiş mamasına ihtiyaç duyacakları için günde 4 kere yavru kedi konservesiyle beslenmelidir. 8 haftalık kediler ise kuru mamaları günde 3 öğün yiyebilir, ayrıca süt tozu ile ek beslenmesi yapılabilir. Bu sayede kedilerin gelişimleri tamamlanmış olur.

Yavru Kedilerde Oyun

Yavru kediler beslenmesi ve temizliği olduğu kadar oyunuyla da ilgi alabilmeyi ister. Annesi yanında olmayan yavrular kardeşleriyle oyun oynayamadığı için sosyalleşmeye ve oyuncaklara ihtiyaç duyar. Bu süreçte çok pahalı oyuncakları tercih etmenize gerek yoktur. Oldukça uygun fiyatlı değişik figürlü ve kovalamaca gerektiren oyuncakları tercih edebilirsiniz. Örneğin kuyruklu mantar, oyun topu, kedi faresi, örgü top gibi oyuncakları alabilirsiniz. Yavru kedinize zekasını geliştirebilecek, çeviklik öğretebilecek oyuncaklar alırsanız erken yaşta oyun deneyimini geliştirebilirsiniz. Bütün bunlar kedinizle geçirdiğiniz vakti daha da anlamlı kılmanızı sağlayacak.

Haber Yorumları